Om Svenska Spel

Året var 1934 när Svenska Spel föddes och då under namnet Tipstjänst. Detta var ett privat bolag som fick tillstånd av staten att börja med sin verksamhet. Staten hade sin egen representant i bolaget och vid början så var detta Gösta Lilliehöök. Den allra första generalinspektören var Carl-Albert Ledin och han var tillsammans med Erik Bergqvist som var analytiker och Sam Zuckerman som var hans vän grundarna av bolaget.

Företaget förstatligades år 1943 och de tre grundarna Carl-Albert, Erik och Sam var de enda som hade aktieposter i företaget som var privatägda. Detta var så ända fram tills 1970 talet då man omorganiserade företaget.

År 1959 så fyllde Tipstjänst 25 år och fram tills dess så hade folket i Sverige tippat för nästan 1,8 miljarder svenska kronor.

I början utav 2000 talet så hade Svenska Spel två utmaningar. Det ena var att försvara de marknadsandelar de hade mot internetbaserade och utländska aktörer och det andra var att freda monopolet i Sverige mot konkurrensmyndigheten från EU.

Svenska Spel idag

År 1997 slogs Penninglotteriet och Tipstjänst ihop och bildade det man nu känner som Svenska Spel. Det moderna bolaget har en rad olika varianter att spela på och även olika sätt att spela på. Man kan inte bara spela via en butik utan även online, till och med via sin mobiltelefon. Svenska Spel fortsätter att modernisera sig genom att följa det som trendar sig online, till exempel pokerspel och bingo.

casino cosmopol

Viktiga händelser

Här nedan listar vi ett par viktiga händelser inom företaget som idag har monopol på spelmarknaden. Det börjar redan år 1934 och vandrar ner till online betting upplevelsen med den senaste tekniken. Definitivt är det mycket som har hänt och det är väldigt roligt att följa.

 • 1934 den 20 oktober detta år så startar Siffertipset, Stryktipset och även Pooltipset
 • 1939 Startskottet för Svenska penninglotteriet
 • 1962 Poängtipset ersätter det tidigare Pooltipset
 • 1980 Siffertipset läggs ned och ersätts av Lotto
 • 1983 Poängtipset avslutas och man introducerar istället Måltipset
 • 1984 Nu startar man ett tilläggsspel till Lotto och Stryktipset, detta kallas för Joker
 • 1986 Världens första online sportspel oddset har sin premiär och även skraplotten Triss ser dagens ljus
 • 1989 Spelet Flax har premiär
 • 1992 Nu lanseras Eurotips
 • 1993 Premiär för det Italienska stryktipset. Viking Lotto ersätter spelet Flax
 • 1994 Introduktion utav Tipsbingo, ett online bingospel
 • 1995 I Västmanland så körs en testperiod av Lotto-Express, ett Lottospel med dragning var 5:e minut
 • 1996 Lotto-Express lanseras runt om i landet och Jack Vegas som är ett automatspel för restauranger har sin premiär
 • 1997 Penninglotteriet och Tipstjänst blir ett och döps till Svenska Spel
 • 1998 Svenska Spel lanserar sina spel online
 • 2005 Drömvinsten har sin premiär
 • 2006 Nätpoker lanseras
 • 2007 I Sundbyberg så öppnas den första bingohallen från Svenska Spel
 • 2010 18-årsgräns bestäms för köp av lotterier i butik
 • 2011 Forskningsrådet skapas av Svenska Spel, årligen så delas det ut fem miljoner kronor till de som forskar kring spelproblematik
 • 2012 Gräsroten lanseras, 50 miljoner kronor ska delas ut till olika idrottsföreningar. Dessa bestäms av kunderna hos Svenska Spel
 • 2013 Lansering utav spelet Eurojackpot i Sverige

Spel som idag erbjuds hos Svenska Spel

Det har genom åren kommit och gått en rad olika spel och vissa har bytt namn och vissa har utvecklats. Dagens spel som finns hos Svenska Spel är till exempel:

Sportspel

Detta är spel där man satsar på utfall av olika sporthändelser. Här finner man spel som Europatipset, Stryktipset, Måltipset och Topptipset. Detta innefattar också Svenska Spels Oddset med spel på Matchen, Lången, Mixen, Live och Bomben. Man spelar på olika sporter som till exempel ishockey, fotboll, bandy, innebandy, handboll, tennis och golf.

Lotter och Nummerspel

Nummerspel är spelen hos Svenska Spel så som Joker, Lottos, Vikinglotto, Bingo och Lotto. Svenska Spels lottoutbud innehåller idag skraplotter, dessa säljs både på internet och i butik. Här finns det lotter som Triss, Tia, Dubbeltriss, Penninglotten, Skrap-Bingo, Skrap-Labyrint, Skrap-pyramid och många fler sorter.

Värdeautomater

Det finns bara en sorts värdeautomat i Sverige som är laglig och det är Vegas från Svenska Spel, dessa hette tidigare Jack Vegas. Dessa finns enbart i bingohallar och på vissa restauranger med särskilt tillstånd.

Kombinationsspel

Detta är en slags ”färdiga påsar med spel” som Svenska Spel har, detta kan vara till exempel Sportbagen, Lördagsgodis och Jackpotpåsen.

Poker

Den 30 mars år 2006 så finns det även poker hos Svenska Spel online. Boss Media har tillverkat pokerklienten som används. Det som skiljer denna poker jämfört med andra pokerklienter online är att man måste som spelare sätta en budget på hur mycket man maximalt får spela för och även antal timmar man maximalt får spela.

Bingo

I Sundbyberg på Stationsgatan började Svenska Spel år 2007 med sin satsning på bingo. Man hade då som mål att överta runt 70 stycken bingohallar runt om i Sverige. Dessa mål sänktes till 20 – 25 stycken då det tog väldigt lång tid med vissa tillstånd från myndigheterna. Efter en hel del tid så öppnades hallar men en efter en lades ned och idagsläget så finns det inga bingohallar i Svenska Spels regi. Istället så har de valt att satsa på bingospel online och det har blivit mycket populärt.

Spelakademin

Ett evenemang som Svenska Spel anordnar årligen är spelakademin. Det hålls på Gotland och här samlas alla beslutsfattare, aktörer och representanter från media om problem med spelade och även om nyheter gällande spel samt framtida satsningar. Första gången som detta anordnades var år 1992 och håller på än idag.