Om ATG

ATG står för AB Trav och Galopp och företaget bildades i Sverige redan år 1974. Redan samma år så lanserade man den mycket populära spelformen på trav – V64, som än idag är omåttligt populär trots att den har fått en hel del konkurrenter. Men hur kom det sig egentligen att man startade detta företag? Jo, på 70-talet så fanns det helt enkelt inga andra spelombud och efterfrågan på just spel och framförallt statligt legaliserat spel var stor. Alltså är ATG det första spelbolaget som bildades i Sverige någonsin. I företagets barndom så fanns inte de många butiksombud som finns idag. Istället fick man gå till det lokala postkontoret för att spela på V64.

Statens uppdrag

Det var den svenska staten som grundade företaget ATG och när dem gjorde det så fick ATG ett uppdrag, det löd som följer; ”Att trygga de långsiktiga för svensk trav- och galoppsport genom att innovativt och ansvarsmedvetet anordna spel på hästar”. Detta uppdrag har dem verkligen lyckats med och hästsporten hade aldrig varit vad den är idag utan ATG. Idag är trav den största svenska arenaidrotten genom alla tider. Läs mer om ATGs spelansvar här nedan.

Överskott går tillbaka till hästsporten

Tack vare att ATG har så stora resurser och att dem är så populära som dem är så håller hästsporten i Sverige idag hög klass. Dem har dessutom ett överskott på cirka 1,5 miljoner varje år som man ger tillbaka till hästsporten. Men först ska vinsterna till spelarna betalas ut, ihop med skatt samt ATGs driftkostnader – men allt överskott går sedan tillbaka till sporten. Exempel på det som pengarna delas ut till är prispengar till stallen, bidrag till trav- och galoppbanor samt till travtränarna och hästnäringen. Hästnäringen bidrar till fler jobb i Sverige än vad man kanske kan tro – och i förlängningen så kan man säga att ATG bidrar till fler arbetstillfällen och på sikt även samhällsvinster.

ATG är mån om sina kundrelationer och försöker dessutom att bredda sitt samhällsengagemang via organisationer som Svenska Ridsportförbundet och Beridna Högvakten. Under 2017 bidrog ATG med strax under 75 miljoner till utvalda samhällsengagemang. Med andra ord lever ATG verkligen upp till sin affärsidé; ”Att ge kunderna en rikare fritid genom att med en högkvalitativ trav och galoppsport som grund och ansvarsmedvetet göra spel på hästar spännande, underhållande och lättillgängligt”.

ATG – spelutveckling och ansvar

ATG följer, såsom de flesta andra spelombud, att åldersgränsen för spel är 18 år, samt att regler kring marknadsföring följer de uppsatta regelverken. ATG har även beslutat sig för att inte erbjuda spel på så kallade högriskspel, en klassificering som görs av Gamgard, ett verktyg framtaget av forskare för att riskbedöma olika slags spel. Spel som klassificeras med högre risk förses med ökat konsumentskydd och i vissa fall även förebyggande verktyg.

Butiksombud

Idag har utvecklingen gått starkt framåt när det gäller travsporten i Sverige och utomlands. Numera finns det som du säkert vet massor av spelombud i butiker runt om i landet. Hela 2000 stycken faktiskt som man kan gå och spela hos på ATG. Dessutom kan man ju idag spela direkt online, så man behöver inte ens gå hemifrån. Man kan även titta på alla stora trav- och galopp lopp på TV, Internet och i mobilen.

Kommer de fysiska ombuden att försvinna?

Betyder detta att de fysiska ombuden kommer att stänga ner? I några fall, ja. Men på det stora hela är vi många som uppskattar det faktum att vi kan gå till ett ombud, fylla i våra spelkuponger med en riktig penna och socialisera med andra spelare eller kunder i butiken. Det är dessutom väldigt bekvämt att kunna lägga in ett spel samtidigt som du gör veckohandlingen i matbutiken. Risken för att ombuden kommer att försvinna är därför väldigt låg.

Det bästa av allt

Samtidigt ska du inte ignorera smidigheten med att spela på nätet. För visst är det en smula onödigt att skynda iväg med bilen in till ombudet för att hinna lägga ett spel som stänger om några minuter – när du istället kan plocka upp mobilen, logga in och lägga ditt bet direkt utan att ens lämna lägenheten? Det bästa med detta är helt enkelt att du inte behöver välja. Välj det spelombud som passar dig bäst för stunden!