Odds

När man ska slå vad om något så behövs det bestämmelser kring vinster och förluster. Om man bettar hos en bookmaker eller ett spelbolag så har de ett värde på rimligheten kring ett utfall. Detta värde är det som kallas för odds. Om man slår vad med en kompis om något så kanske man satsar en summa. Ett exempel kan vara ”Jag sätter 20 kronor på att man inte kan stå på händer”. Om kompisen då står på händer så får man betala 20 kronor, om inte så får kompisen betala 20 kronor. Detta sätt att slå vad är ursprunget till hur odds och betting uppstod.

Tips på odds

Vad är odds?

Odds är ett värde eller ett slags mått på rimlighet. Ju rimligare ett utfall är desto lägre odds. Om utfallet bedöms vara osannolikt så blir oddset högre. Om man ska spela ett vinnarspel på en fotbollsmatch så finns alternativen 1, X och 2. En 1 betyder att hemmalaget vinner, X är oavgjort och 2 betyder bortavinst. I detta spel så ska man alltså bedöma rimligheten av tre olika utfall. Om oddssättaren bedömer att det är 50-50 chans för lagen att vinna så sätts oddset 2.00 på både alternativ 1 och 2. Utöver detta så ska det bedömas hur stor rimlighet det är på alternativet X. I de allra flesta fallen så blir oddset över 2.50 på ett X i denna situation.

Historia kring odds

När man började satsa pengar på spel så var det i första hand tärningsspel det handlade om. De som bedrev denna typ av hasardspel hade givetvis förstått att oddsen inom detta ofta är till husets fördel. Huset i detta fall är alltså anordnaren av spelet. Så småningom så började tävlingar anordnas mellan två krigare. Om man vill se det lite populistiskt så kan man kalla det gladiatorspel. Man slog helt enkelt vad om vilken gladiator som skulle överleva längst. För att utveckla den formen så började den tidiga formen av ”bookmakers” ge olika odds för olika utfall. Vissa gladiatorer ansågs ha större chans att överleva och de fick således lägre odds.

Sedan gick detta vidare till brottning och boxning. När det kom till detta så var det bara två deltagare, och man var tvungen att hitta fler möjligheter till att slå vad. Man delade upp boxningen i ronder och man kunde slå vad om vilken boxare som skulle vinna, och i vilken rond det skulle ske. För att detta skulle locka folk att satsa pengar så behövde man olika oddssystem. Detta utvecklades på olika sätt i olika länder. Därför finns det flera olika former av odds.

Olika former av odds

Inom bettingen idag så är det främst tre olika former av odds som används. För att reda ut dessa så kan man dela upp dem så här:

Europeiska odds

Även kallat decimalodds, och dessa är de som används hos de svenska spelbolagen Svenska spel och ATG. Precis som beskrivet ovan så betyder 2.00 i odds att det är 50% chans på detta utfall. För att ytterligare förtydliga detta så betyder det att om man satsar 100 kronor och vinner till oddset 2.00 så får man 200 kronor tillbaka. 100 kronor är de man satsade och 100 kronor som vinst, vilket betyder att man gått 100 kronor plus i sin spelkassa.

Brittiska odds

Engelsmännen var tidiga med betting och odds. Trots att man tillhör Europa så har man ändå inte anammat de europeiska decimaloddsen. De brittiska oddsen kallas för de traditionella oddsen och det kan vara denna form som var de första oddsen som dök upp. Till skillnad från decimalform så visas dessa odds i bråkform, tex 4/1. Det kan också skrivas 4:1 eller 4 mot 1. Detta betyder att man får 4 kronor tillbaka plus sin insats på varje satsad krona alltså 5 kronor sammanlagt.

Amerikanska odds

Amerikanska odds kallas ibland också för Moneyline odds. Det är ett tal med ett plus eller minus framför sig. Om det är ett plus framför så betyder talet hur mycket man vinner om man satsar 100. Om det är ett minus framför så anger talet hur mycket man måste satsa för att vinna 100. För att visa ett exempel så kan det se ut så här:

+300 betyder att man vinner 300 kronor om man satsar 100 kronor, plus att man får insatsen tillbaka, totalt 400 kronor tillbaka.

-300 betyder att man måste satsa 300 kronor för att vinna 100 kronor, plus sin insats, totalt 400 kronor tillbaka.

Sannolikhet och odds

Många som gör egen research kring betting skapar sin egen bedömning och därmed kan man sätta sina egna odds på olika matcher. Om man själv har kommit fram till ett visst odds, så kan man jämföra det med ett spelbolags odds på samma match. Om spelbolaget har ett högre odds så kan man tänka att det har ett bra spelvärde på den matchen. Är det lägre så kan man strunta i att betta på den matchen. Det finns en tabell som visar sannolikhet och odds, vilket kan vara bra att känna till när man skapar sina egna odds.

Odds Sannolikhet

  • 0.1 9.09%
  • 0.5 33.33%
  • 0.8 44.44%
  • 1.0 50%
  • 1.1 52.38%
  • 1.5 60%
  • 2.0 66.67%
  • 3.0 75%
  • 4.0 80%

Nya former av odds och betting

Som vi ser i denna artikeln finns det olika sannolikheter, olika typer av odds som kommer från runt om i världen och bettingsporter. Kanske det inte kommer vara aktuellt om fem år. Det kan hända att vi ser nyheter inom odds som blir avgörande för marknaden och låter sig utveckla ett helt nytt sätt att betta på sport.