Hur man blir framgångsrik

Betting har utvecklats från vadslagning. Först var vadslagning ett sätt att fördriva tiden på och göra vardagen lite mer spännande. I det antika Grekland och Rom gick vadslagningen över till en tidig form av betting. I och med dem olympiska spelen och gladiatorspelen insåg man spänningen i att satsa pengar på sport. Läs mer om bettings popularitet här.

Dem olika bettingstrategierna som finns utvecklades genom matematiska formler som än idag används. Dessa formler upptäcktes långt bak i tiden av olika personer, nedan nämns två av dem.

Vinna på sport

Populära bettingstrategier idag

Kellys strategi

Frågan om hur mycket man bör satsa för att gå plus i längden besvarade John L Kelly Jr på 1500-talet av misstag genom en formel som egentligen skulle hjälpa till mot störningsljud i telefonledningar. Hans formel kom snabbt till en annan användning, just för hur mycket pengar man som spelare skulle riskera vid ett specifikt tillfälle. Denna formel riktar sig till dem som spelar på sport eller hästar.

L = (P*K – 1)/(K – 1). I denna formel är L den insats man söker efter. P är vad man tror på medan K är bookmakerns förtroende. När man har mycket inside information till sin fördel så skiljer sig vår värdering ganska mycket från spelbolagets värdering.

Det svåra med denna metod är att minnas att man endast satsar när man har större förtroende för ett utfall än vad spelbolagen har.

Fibonacci

Detta betting system riktar sig till spel med ungefär 50% chans för vinst så som roulette och Black Jack.

Den gamla matematikern Leonardo av Pisa, mer känd som Fibonacci när man spelar, släppte sin bok 1202 som blivit en av de viktigaste matematiska skrifterna genom tiden. Här introducerar han de ”indiska siffrorna” 1–9 som med hjälp av tecknet 0 kan skriva alla tal som existerar. Boken innehåller det som han blivit mest känd för; hans egen talföljd. Talföljden är till för att beskriva hur kaniner förökar sig inom ett begränsat område med ett antal givna yttre förutsättningar. Talföljden går till så: man börjar med 1 och adderar ihop föregående två tal för att få nästa tal i talföljden.

När man bettar med Fibonaccis som guide är målet att vinna två raka gånger. Man börjar på egen vald plats i talföljden och börjar satsa. Vid varje vinst går man ett steg till vänster medan man vid varje förlust flyttar sig ett steg till höger.

Hur man tjänar pengar på betting

Det finns en hel del faktorer att tänka på för att bli framgångsrik i sitt spelande. Dels ska man vara kunnig på det man gör. Gäller det sportbetting så ska man veta en del om lagen eller spelarna man satsar på. När det gäller poker så behöver man ha en bra ¨read¨ på sina motståndare.

Till skillnad från kasino industrin är betting mer reglerad, men bara några stycken ger bra värde för pengarna. Det krävs inte bara tur utan även goda kunskaper om själva sporterna för att vinna pengar på detta. I Sverige är till exempel Stryktipset och Europatipset väldigt populärt.

Det är viktigt att ha tålamod när man ska spela och spela på dem matcher man kan mycket om och som har höga odds. Det är bra om man inte satsar på sitt favoritlag eller favoritspelare då det kan leda till stora förluster på grund av en partisk synpunkt.

Håll er uppdaterad på vad som händer

Att hålla koll på vad som händer i sportvärlden och ständigt hålla sig uppdaterad gör att man kan göra säkra bettings. Det är viktigt att inte förlita sig på bara en informationsskälla då flera olika förhållanden kan spela roll i vem som vinner. T.ex. vädret, skador, laguppställningar, hur stor rivaliteten är mellan lagen m.m.

Med bra kunskaper inom sporten och vad som är aktuellt inom den, kan man göra uträknande insatser.

Det finns spelarstatistik man kan studera, men man måste se till att källorna är pålitliga och seriösa. Det är dock inte bara statistik som är viktig när man vill bli framgångsrik. Det är också viktigt att välja en bettingsida som man känner sig trygg med och som har ett spelutbud som man söker. Sidan bör vara SSL krypterad så uppgifter och vinster är skyddade.

Odds presenteras på olika sätt beroende på var i världen man befinner sig och hos vilken bettingsajt man spelar. I Sverige är det decimalodds som gäller.

Förstå grunden likaväl som det nya

För att lyckas inom betting så behöver man förstå vad odds är och hur det fungerar. Det finns låga och höga odds. Låga odds ger stor sannolikhet för att något ska inträffa. Höga odds ger liten sannolikhet för att något ska inträffa. Det betyder att om man satsar pengar på något med låga odds så är chansen stor att man vinner men summan man vinner blir liten. Skulle man däremot satsa på något med höga odds så är chansen för att vinna låg men om man vinner så vinner man en större summa.

Det underlättar att hitta värdet i ett spel genom att räkna ut sannolikheten för oddset. Det gör man genom att ta 100% dividerat med oddset. Till exempel om oddset är 3,14 tar man 100/3,14 = 31,8. Alltså är där en chans på cirka 32% att vinna.